Mer enn 550 whiskysorter

Vi har noe for både whiskyeksperter og nybegynnere!

Micke rydder i whiskyhylla 

Highland, Lowland, Speyside, Islay, Islands, Campbeltown, japansk, fransk, svensk, skotsk, indisk, irsk, amerikansk. Hvilke typer whisky foretrekker du?

Vi har et kjempeutvalg av whisky stående i hyllen bak bardisken vår, og menyen oppdateres stadig.

Se whiskymenyen her


Nybegynner på whisky?

Hvis du tror du ikke liker whisky, vil vi gjerne prøve å overbevise deg! Spør bartenderen og gi gjerne beskjed om at du er nybegynner, så skal vi gjøre vårt beste for å finne noe som passer dine smakssanser og lære deg litt om hvordan whisky nytes best. Vi lager også whiskybaserte drinker!

 

Whiskytyper

Vår whiskymeny er stor og variert, og vi er sikre på at enhver whiskyelsker finner noe godt i baren hos oss.  Er du usikker på valget, må du ikke nøle med å spørre oss. Når vi har tid tar vi mer enn gjerne en whiskyprat med deg!

Her er litt informasjon om de ulike whiskytypene du finner i hyllene på Underbar:

 

Highlands 

Highlands er det største område hvor det produseres whisky i Skottland. Her finner du noen av de mest kjente destilleriene.

På vestsiden er det bare noen få destillerier og disse har mindre røyktoner enn whisky fra Islay, men du vil merke et lite hint av røyk. Felles karakter fra vestsiden er søt i starten og en tørr finish.

I nord er karakteren på whiskyen basert på jordsmonnet og kysten. De bruker å ha krydret karakter, tørr finish og noen ganger et hint av salt.

Whisky fra de sentrale, sørlige og østlige delene av Highlands er ganske mikset. Fruktige og søte, men ikke like søte som Speysidewhiskyer.

 

The Highlands is the largest region for whisky production in Scotland. You will find the most known distilleries here. On the west side there are only a few distilleries. Whiskys from here tastes less smoke than Islay whiskies, but there is a hint of peat. The common character is sweet in the beginning and a dry finish. The whiskies from the north tastes more of the soil and the coastline, with a spicy character, a dry finish and a hint of saltiness. Central, east and south of Highlands whiskies is quite mixed, generally fruity and sweet, but not as sweet as Speyside whiskies.

 

Speyside 

Speyside er offisielt ikke en whiskyregion, men er akseptert som en egen avdeling i Highlands-regionen. Over halvparten av skotske destillerier ligger i Speyside. Typisk Speyside er at den er søtest av all Skotsk whisky.

Speysidewhisky kan deles inn i to kategorier: tunge sherryfatlagrede sorter, og en type med litt mer blomsterlig smak av malten. Noen kan ha et lite hint av røyk.

Noen av de mest kjente destilleriene fra denne regionen er Glenfiddich, The Macallan, Glenlivet, Balvenie, Glenfarclas og Aberlour.

 

Officially, Speyside is not a whisky region, but is accepted as an own division of the Higlands region. More than half of all distilleries in Scotland are found in Speyside, and some of the most popular whiskies come from this region. Speyside is typically the sweetest whisky in Scotland. Speyside whisky can be divided into two categories: the rich heavy sherry and the light floral flavored malts. Some of the whiskies have a hint of peat. The most famous distilleries are Glenfiddich, The Macallan, Glenlivet, Balvenie, Glenfarclas and Aberlour.

 

Islands 

På samme måte som Spesyside, er Islands heller ikke en offisiell whiskyregion, men en del av Highlandsregionen. Regionen består av alle øyene i Skottland, Mull, Isle of Sky, Orknøyene, Arran og Isle of Jura. Isle of Islay er en egen region.

Siden destilleriene ligger på øyer rundt Skottland, har whiskyene et preg av kysten. Whisky som kommer fra øyene på vestkysten er karakteriserte av salt og røyk.

De mest kjente destilleriene her er Talisker og Highland Park.


Like Speyside, the Islands is not an official whisky region, but another division of the Highlands region. The Islands is based around Scotland and most of the distilleries lie on the west coast, in Isle of Sky, Arran, Mull and Isle of Jura. In the north we have Orkneys. Isle of Islay is considered an own region. Due to the location of the Islands distilleries, their whiskies tend to have a coastal character, with a hint og salt and peat from the west coast of Scotland. The most known whiskies are Talisker and Highland Park.

 

Campbeltown 

Campbeltown ligger på vestkysten av Skottland. Det er kun tre destillerier igjen i dette lille området av Skottland. I gamle dager var det over 30 destillerier her.

Whiskyen herifra har kraftige og dype toner, og avslutningen har et lite saltpreg.

 

In the South West side of Scotland’s coastline is Campbeltown. Today there is only three distilleries producing whisky in this region, it used to be over 30.

 

Isle of Islay          

Det er ni destillerier på Isle of Islay. Islay er en liten øy som ligger på vestkysten av Skottland. Øya ligger veldig utsatt til for både vind og regn, den er helt flat med nesten ingen trær, men mye torv. Dette har stor innvirkning på whiskyene som blir produserte her.

Whiskyene har noen av de sterkeste smakene av all skotsk whisky og er vanligvis tørre og røykige. Islay-whisky er kjent for et røykpreg på grunn av all torven de bruker maltingsprosessen.

Karakteren er røyk, salt, torv og sjøgress, med en tørr avslutning som biter litt.

 

There are nine distilleries on Isle of Islay. Islay is a small island on the west coast of Scotland and is very exposed to rough weather with wind and rain. Islay whisky is known for the smoky, peaty and the strong taste. The reason for that is the peat they use in the malting process when they dry the barley. The typical character is smoke, salt, peat, sea weed and a dry finish.

 

Lowland 

Sør i Skottland ligger Lowlands. Mesteparten av whiskyen her blir produsert som base for blended whisky, men det finnes ogå noen få destillerier som fortsatt er aktive.

Whiskyene har en lys farge og tørr avslutning. Tørrheten kommer fra malten. Røyket malt finner du nesten ikke i denne regionen. Søt fruktighet i smaken gjør at denne typen whisky passer utmerket som en aperitiff. Generelt er whiskyene veldig myke og passer til nybegynnere innen whisky, men mange av whiskyene er komplekse og fantastiske for erfarne whiskydrikkere også.

 

In the south of Scotland you will find Lowland. Most of the whiskies from here end up in being used as base for blended whisky. Lowland whiskies are light in the color and have a dry finish, which comes from the malt. The sweet fruitiness makes this a perfect aperitif. Generally the whisky from here is mellow and therefore appreciated by those who are new at drinking whisky.

 

Japan 

Whiskyproduskjon i Japan begynte rundt 1870, men det første kommersielle destilleriet i landet, Yamazaki, ble åpnet for produksjon i 1924. Stilen til japansk whisky er ganske lik skotsk whisky.

 

Whisky production in Japan began around 1870, but the first commercial production was in 1924 upon the opening of the country's first distillery, Yamazaki. Broadly speaking the style of Japanese whisky is more similar to that of Scotch whisky.


Skandinavia 

Whisky fra Skandinavia ble faktisk først produsert i Sverige i 2002. Mackmyra har blitt det mest anerkjente destilleriet, og flere land har fulgt etter. Danmark har merkevarer som Stauning og Braunstein. Norge fikk sin første singelmalt, Audny, tappet så sent som i 2012. Den var det Agder Brenneri i Grimstad som sto for. At Norge ikke driver mer utstrakt whiskyproduksjon betyr ikke at det ikke er mulig å lage god whisky her. Norge har nemlig veldig god kvalitet på både vann og korn. Alt ligger egentlig ganske godt til rette for å kunne lage whisky i verdensklasse her i landet. 

 

Whisky production in Scandinavia started in Sweden in 2002. Mackmyra is now the most recognized distillery in Scandinavia, but more distilleries have made their crusade into the Scandinavian market. Denmark has Stauning and Braunstein. Norway is still in the early beginning when it comes to whisky production, but in 2012 the first Norwegian single malt, Audny, entered the market. Audny is made in Agder Brenneri in Grimstad. The Norwegian whisky production should have entered the whisky market much earlier because the quality of the barley and water is one of the best in the world. So maybe in the future Norway can be proud of a good whisky, at least one of the best in Scandinavia.

 

Irland 

En typisk Irsk whiskey er rund og mild. Forskjellen mellom skotsk whisky og irsk whiskey ligger i destilleringsprosessen. Stort sett all irsk whiskey blir destillert tre ganger, i motsetning til skotsk whisky, som stort sett destilleres to ganger. En annen forskjell er også at i Skottland skrives whisky uten "e", mens i Irland skrives det whiskey.

 

Irish whiskey is typically round and mellow. The difference between Scotland and Ireland is that Irish whiskey is distilled three times, compared to Scottish whisky that generally is distilled only twice. Another difference is the spelling of whisky. Scotland doesn’t use the letter "e" in whisky, the Irish name it "whiskey".

 

Amerika 

Bourbon blir produsert i Amerika. Det er visse regler for å kalle whiskyen for Bourbon. Det må være minimum 51 % mais i meskeprosessen, whiskyen må lagres på nye, amerikanske eikefat i minimum to år, og whiskyen må være produsert i Amerika. Tidligere hadde staten Kentucky enerett på å sette Bourbon-navnet på etiketten. Dette er ikke tilfelle lenger. Det har dukket opp Bourbons fra Manhattan og Texas som vi har her på Underbar.

Typisk smak og lukt fra en Bourbon er vanilje. De mest kjente merkene er Maker's Mark, Jim Beam og Jack Daniels.

Det finnes også noe som heter Rye whisky, med rug som hovedingrediens.

 

Bourbon is produced in America. There are certain rules to be allowed for using the name Bourbon on the bottle. You have to use minimum 51 % corn, the whisky has got to be matured in American oak casks for minimum two years, and is must be produced in America. The typical flavor and taste from Bourbon is vanilla. The most recognized Bourbons are Jim Beam, Maker's Mark and Jack Daniels. Rye whisky is also made in America, and the main ingredient is rye.